15 Decembar 2018


Marketing u recesiji treba pojacati
Četvrtak, 6 Avgust 2009
Bookmark and Share

Treba li štedjeti u recesiji? Svakako, ali ne na pogrešnim stvarima. "Povjerenje potrošaca sada je vaznije nego ikada prije pa unatoc krizi u svjetskoj ekonomiji nije vrijeme za rezanje marketinških budzeta, jer ce na trzištu opstati samo brendovi koji ostanu agresivni, ali pod pretpostavkom da su cjenovno pristupacni. Zato je bolje skresati troškove za reprezentaciju, umjesto onih za reklamiranje preduzeca", savjetuju strucnjaci.

Naime, ekonomska kriza moze biti velika prilika za rast.

"Buduci da potrošaci prolaze i još ce neko vrijeme prolaziti kroz emocionalno teško razdoblje, brendovi moraju poštovati iskustva koja potrošaci stjecu kako bi im se priblizili demonstriranjem razumijevanja i pokazivanjem empatije. Kad su ljudi tuzni i zabrinuti, pridaju više pozornosti onome što se oko njih dogada. Kad zivimo u strahu, vrlo smo oprezni i obzirni, posebno kod trošenja svog vremena i novca. U tom slucaju brendovi mogu igrati vaznu ulogu u pruzanju utjehe, osjecaja sigurnosti, a ljudima mogu pruziti i osjecaj nagrade. Mozda imamo manje novca za trošenje, ali cemo više nego prije cijeniti to što nam brend pruza", tvrdi jedan od najpoznatijih svjetskih marketinških strucnjaka Scott Bedbury.

Tvorac Nikeovog slogana "Just Do It" i Starbucksovog "Reinvention of the coffee category" nudi mnogo korisnih savjeta i primjera u vezi s dilemom o reklamiranju u vrijeme krize.

"Recimo, prije godinu ili dvije izlazili smo u restoran na veceru i nismo o tome posebno razmišljali. Danas kad idemo na veceru o tome razmišljamo mnogo više, jer je to skupo. S obzirom na više razmišljanja, više cemo cijeniti to iskustvo, koje se zbog skupoce ne dogada cesto. Brendovi koji to prepoznaju opstaju u takvim okolnostima", jedan je od njegovih zakljucaka koji navodi na razmišljanje.

naslovna | o nama | vijesti | tenderi | cjenovnik | kontakt 
Copyright (c) www.bhfirme.com 2008. Sva prava zadrzana. Developed By www.oxydsoft.com